Ajatuksia WCS:n tulevaisuudesta

Eilisen World Cosplay Summit -karsinnan jälkeen päädyimme keskustelemaan aiempien voittajien, muiden järjestelyihin osallistuneiden sekä Japanista tulleen valvojan kanssa suunnitelmista tulevaisuuden varalle. Nyt pidetty Suomen kolmas karsintakierros samalla päätti niin sanotun kolmen vuoden koeajan, antaen järjestäjille hieman laajemmat mahdollisuudet jatkokehittelyyn. Ohessa on hieman kerääntyneitä yhteisiä ajatuksia, joista luonnollisesti myös kommentit ovat tervetulleita.

Matka Kirjamessujen kanssa

Kun allekirjoittanut ensi kertaa lähti suunnittelemaan ohjelmaa Helsingin Kirjamessuille 2007, oli heidän tavoitteena lisätä huomattavasti nuorten ohjelmaa ja saada Japani näkymään entistä paremmin. Tämä linja jatkui aika mukavasti parin vuoden ajan, mutta nähdäkseni tänä vuonna suunta oli huonompaan päin. Monet kommentit siitä, että cosplay-kisat olivat ainoita alan harrastajia koskettavia ohjelmanumeroita, osuivat varsin lähelle oikeaa. Tämän mittaluokan cosplay-operaation järjestäminen ainoana alan harrastajien ohjelmanumerona on hieman huono yhdistelmä. Ajoitus ei myöskään ollut kovinkaan onnistunut.

Cosplayn näkökulmasta positiivistakin kehitystä tapahtui. Vaikka aivan kaikki valojärjestelyt eivät onnistuneet, lavalle saatiin sentään kohtuullinen valikoima valaistusmahdollisuuksia. Myös äänentoiston laadussa oli hurja parannus aikaisempiin vuosiin verrattuna. Kunnon pukuhuoneet paransivat tilannetta edelleen ja tarjosivat myös taukotilan kilpailijoille päivän ajaksi. Avustajat tekivät jälleen kerran loistavaa työtä ja tästä tuli ansaittuja kehuja myös kilpailijoilta. Aivan pientä kiitoksella eivät selviä myöskään kilpailijat, joiden esitykset saivat tinkimättömän huomioni. Oli hemmetin hauskaa olla vaihteeksi yleisön puolella.

Uusia maisemia?

Oma näkökulmani on, että Kirjamessuille kenties sopivampi cosplay-ohjelmanumero olisi jokin keveämpi cosplay-show tai pienimuotoinen kisa, yhdessä muun japaniohjelman kanssa. Ideointipoppoomme yhteinen mielipide oli, että itse WCS-karsinta kannattaisi siirtää toiseen tapahtumaan, sellaiseen jossa on enemmän kohdeyleisöä kiinnostavaa ohjelmaa. Tähän on saatu myös alustava suostumus Japanista, joskin konkreettinen idea täytyy luonnollisesti ensin tehdä ja hyväksyttää heillä.

Tämä pelikenttä on avoin. Sopiva aika WCS-karsinnalle on vuoden loppu- tai alkupuoli, joustovaran ääripäiden ollessa syys- ja maaliskuun kohdilla. Hieman nykyistä myöhempi aika mahdollistaisi finaalisääntöjen saamisen jo karsintojen käyttöön. Aiempi aika puolestaan jättää WCS-joukkueelle enemmän aikaa valmistautumiseen. Muita kriteerejä oikeastaan on sopivasti varusteltu lava, sijainti Suomen eteläisemmällä puolella ja mahdollisuus sopia asiasta useammaksi vuodeksi kerrallaan.

Muutamia alustavia ideoita lukuunottamatta asia on vielä hautumisasteella. Emme ole hevosen selässä, joskin asiaan on hyvä saada ainakin alustava vahvistus ensi kevääseen mennessä. Tässä kohtaa esitän vain koko ideatiimimme puolesta toiveen, että kaikki ehdotukset ja kommentit tulevat esille. Joukkoon voi toki hypätä myös mukaan. Jos World Cosplay Summitin jatkokehittely Suomen näkökulmasta kiinnostaa, annathan kuulua itsestäsi.

Voit kommentoida tähän blogiin tai lähettää sähköpostia osoitteeseen wcs(ät)cosplay.fi. Perustamme varmaankin sähköpostilistan aktiiveille, jotta uusi tieto kulkee jatkossa jokaiselle kiinnostuneelle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>